Jedzenie

W jakiej temperaturze wędzić poszczególne produkty?

Wędzenie to niezawodna metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym oraz rybom, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przetwory wędzone są także idealnym sposobem na pełen witamin, smaczny a w szczególności pozbawiony konserwantów posiłek. W jaki sposób dobrze przygotować się do wędzenia potraw i w jakiej temperaturze powinno się wędzić wybrane produkty?

Mięso

Wędzenie przetworów mięsnych w głównej mierze odbywa się na dwa sposoby – na zimno i na ciepło. Każdą z tych metod charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od tego jaką metodę wybierzemy, powinniśmy:

  • decydując się na metodę wędzenia na ciepło, decydujemy się na krótszy czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa przeważnie od pół godziny do maksymalnie dwóch godzin zegarowych oraz odbywa się w temperaturze od około 22 do max 45 stopni celsjusza.
  • wybierając metodę wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na dłuższy proces, aniżeli przy metodzie wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno przebiega w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno potrzebuje również więcej czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może potrwać nawet kilka dni.

Każdy z wymienionych wyżej procesów musi być również przeprowadzony w odpowiedniej wilgotności.

Ryby

Wędzone ryby są pysznym daniem serwowanym nie tylko w terenach nadmorskich. Wiele osób podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w samodzielnie przygotowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wyżej opisanego wędzenia mięsa. Metody również są dwie: na zimno oraz na ciepło. Podczas wędzenia na zimno, powinniśmy pamiętać, by temperatura podczas wszystkich kroków nie przekroczyła 44-55 stopni. Jest to optymalna temperatura, w której uzyskamy oczekiwany efekt.

Jak zbudować prywatną wędzarnie

Wykonanie domowej wędzarni jest zdumiewająco proste. trzeba przygotować w pierwszej kolejności drewno, którego chcemy użyć do wędzenia produktów. Metod na zrobienie wędzarni istnieje wiele, dobór odpowiedniej jest zależny od tego, w jaki sposób mamy zamiar wędzić a także jaki budżet planujemy przeznaczyć na jej przygotowanie. Nieodłącznym elementem są drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania prawidłowej temperatury i prawidłowej ilości dymu.

Author Image
Redakcja